Do 4 litrov prevarenej a vychladenej vody dáme približne 40 kvetov bazy, pridáme na kolieska nakrájané 3 citróny a 50 g kyseliny citrónovej. Necháme stáť na chladnom mieste 24 hodín. Občas premiešame. Potom kvety precedíme cez gázu, do vody pridáme 3 kg cukru a sirup necháme prejsť varom za občasného miešania. Ak nám sirup už zhustol tak ho ponalievame do fliaš a otočíme hore dnom aby sa sterilizoval.
Sirup z plodov
Na tento sirup budeme potrebovať 1 kilogram plodov bazy čiernej, pol kilogramu cukru, pol litra vody, polovicu citróna a pol čajovej lyžičky kyseliny citrónovej. Bazu očistíme, dáme do hrnca a zalejeme vodou, privedieme do varu a 15 minút povaríme. Popučíme a necháme odstáť do druhého dňa. Scedíme cez utierku alebo jemné sitko. Povaríme 10 minút. Pridáme cukor, citrónovú šťavu, kyselinu citrónovú a ešte 15 minút povaríme. Odstavíme a ešte horúce lejeme do fliaš.
Likér z plodov
Bobuľky variť s vodou 30 minút-nestláčať ich, negniaviť, len nechať variť. Scedíme cez hustú gázu(opäť nič nepasírovať, netlačiť)do šťavy pridať cukor a vanilku (prípadne aj klinčeky), necháme povariť, kým sa všetko rozpustí. Potom necháme vychladnúť, primiešať pálenku a rum…nechať pár dní schované v špajzi. Čím dlhšie stojí, tým je lepší. Podávame chladený či s kúskami ľadu.
Lipa obyčajná
Sirup z kvetov
Kvety dáme do asi 8l hrnca a zalejeme prevarenou horúcou vodou. Prikryjeme a odložíme na 24 hodín. Na druhý deň kvety poriadne, najlepšie mužskou silou, vyžmýkame, aby sme z nich dostali maximum. Prisypeme cukor a necháme na strednom ohni priviesť až do varu. Občas premiešame. Sirup zhustne. Krátko ho prevaríme a pred nalievaním do zaváraninových fliaš pridáme dve lyžičky kyseliny citrónovej. Odporúčam pri nalievaní použiť sitko, aby sme odchytali všetky rastlinné zvyšky.